Για το ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ

 Καταγγέλλουμε το επιχειρούμενο νέο πραξικόπημα της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στο χώρο των ελληνικών τραπεζών εις βάρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (TT). Οι Κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχουν κρίνει το ΤΤ ως μη βιώσιμο, είναι ανυπόστατοι αφού τα οικονομικά του στοιχεία είναι απόλυτα υγιή.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πριν από το κούρεμα των Κρατικών ομολόγων ήταν η πρώτη τράπεζα της Ελλάδος και η τρίτη στην Ευρώπη σε κεφαλαιακή επάρκεια και όχι μόνο δεν έχει επιβαρύνει την ελληνική οικονομία από τη λειτουργία του, αλλά αντίθετα μόνο την τελευταία πενταετία το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει πάνω από 3 δις από το ΤΤ. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις είναι 65% (ενώ στις άλλες τράπεζες είναι πάνω από 100%), οι  καταθέσεις είναι υγιείς με μεγάλη διασπορά συνολικά 11 δις και οι καθυστερήσεις στα δάνεια περίπου 3% τη στιγμή που το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο 20 με 30% κόκκινα δάνεια, ενώ το άνοιγμά του ΤΤ προς την ΕΚΤ είναι ελάχιστο σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες (μόλις 25% των καταθέσεών του τη στιγμή που στις άλλες τράπεζες είναι και πάνω από 120%).

Είναι παράλογο και ανεξήγητο να αναπληρώνονται οι ζημιές των ιδιωτικών τραπεζών, που προέρχονται όχι μόνο από το κούρεμα των Κρατικών ομολόγων αλλά και από επισφάλειες και να μην αναπληρώνονται οι  ζημιές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όπως και της Αγροτικής που προέρχονται μόνο από το PSI.

Η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για άμεση δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης είναι παράνομη, παράτυπη και καταστροφική. Εξαιτίας της έχει ήδη προκληθεί η κατάρρευση της μετοχής του ΤΤ και αναμένεται  η πλήρης απαξίωσή του, ώστε να αποτελέσει εύκολη λεία στις ορέξεις των ιδιωτών τραπεζιτών, που έχουν ήδη βάλει στόχο την προίκα του ΤΤ για να διασώσουν τις δικές τους χρεοκοπημένες τράπεζες.

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων του ΤΤ που βλέπουν να γίνονται έρμαια των ορέξεων των τραπεζιτών, που θέλουν να απορροφήσουν μια υγιή τράπεζα, χωρίς όμως το «βάρος» του εργατικού δυναμικού της.

Απαιτούμε άμεσα την ανάκληση της απόφασης της Κυβέρνησης για άμεση δημοσίευση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης του ΤΤ, μέχρι να δοθεί η δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης του ή τουλάχιστον τη δημόσια δέσμευση της Κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος ότι θα αναπληρωθούν οι ζημιές του από το κούρεμα των Κρατικών ομολόγων.

Η ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που έχει ζημιές μόνο από το PSI και η εθνικοποίηση όλων των τραπεζών με δημόσιο-εργατικό έλεγχο, αποτελεί μονόδρομο και την μόνη λύση για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των μικρο-καταθετών και των φτωχών λαϊκών εισοδημάτων.

Σχολιάστε